Gosen är en vallhund med ursprung i norra delen av Spanien i distriktet Katalonien. Jag är en medelsstor hund med halvlång päls. Vi är intelligenta, lättlärda och har ett stort mått av självständighet. Vi användes och gör det fortfarande till att valla, vakta gårdens får, getter ja till och med hästarna. En fårflock kan mycket väl bestå av upp till 800 -1000 djur. Man kan mycket väl sända oss ensamma ut med hjorden på morgonen för att vi sedan ska komma tillbaka i kvällningen med djuren därav har vi utvecklat en stor portion av envishet och självständighet. Vi har oxå ett visst mått av vaktighet, anser vi att något tillhör oss eller vårt revir så vaktar vi det.

Pälsen är hos den vuxna hunden relativt lättskött, den består av strävare täckhår och rikligt med underull som ska göra att vi står emot både kylan och värmen på ett bra sätt. Det viktigaste är kvalitén på pälsen inte längden eller mängden. Under den period som vi fäller vår valppäls kan den lätt tova sig "ena sidan tovar sig medan man kammar på den andra påstår matte i alla fall" och behöver då kammas flera gånger i veckan, som vuxen räcker det med en ordentlig genomborstning en gång i veckan. Det ser jag fram emot, att stå still på bordet tillhör inte favoritsysselsättningen. Badar gör man dessutom när pälsen är smutsig annars är det något som många av oss gärna sköter själva om vi bara ges tillfälle. Oavsett årstid och temperatur.

Vi är aktiva, livliga och intelligenta hundar ”och så står det att vi ska vara sansade också men dit har vi inte kommit ännu”, vi behöver en hel del mental stimulans, motion och annan aktivering för att inte finna på egna mindre lämpliga sysselsättningar. Vi har inga problem med att aktivera oss själva! Och som valpar är vi livliga och alerta, men säg den valp som inte är det. Alltså är vi inga soffpotatisar.

Många tränar både lydnad, spår, agility med sina hundar. Jag har hört att det är någon som tränar viltspår med sina Gosar och där finns till och med en champion i den grenen. Sedan är det många som åker på utställningar, något som Jag gillar mycket då får man ju möjlighet att visa upp sig. Jo och så kan man ju som sagt använda oss att valla med. Vi kanske inte har lika mycket vall i oss som en Border collie men med rätt träning så funkar vi även där, Jag har fått träna en del och det är något Jag verkligen gillar och gärna vill fortsätta med.

Vi ska oxå vara avvaktande det står så i rasstandarden i alla fall, "Den delen av rasstandarden har Jag och de andra hundarna hemma hos oss inte läst, Vi Älskar folk de är ju här för vår skull.” På grund av vårt avvaktande sätt mot människor Vi inte känner kan Vi ibland upplevas som osocial, men Vi får aldrig visa aggressivitet, och ska heller inte vara aggressiva mot andra hundar. Mot vår flockledare - herden är vi mycket tillgivna och skulle göra nästan vad som helst för dem.

Hanhundarna får vara 47-55 cm. höga och vi flickor ska vara 45-53 cm. Alla färger utom vitt är tillåten.
Vi kom till Sverige 1997 och idag börjar vi närma oss 150st Gosar så vi är fortfarande ganska ovanliga men med några nya uppfödare som har kommit till så kan vi säkert komma att bli fler framöver

Hela Rasstandarden kan du läsa Här eller Raskompendiet Här